ORBAN ANUNTA PRIMA TAIERE DE VENITURI, militarii victime ca si acum trei ani

Ce a rezultat din alocutiunea premierului Orban cu privire la indexarea pensiilor militare cu rata inflatiei: se va analiza pentru ca aplicarea ei ar creste diferentele dintre cuantumutile pensiilor aflate in plata. Analiza asta ar insemna, la mintea actualilor guvernanti, sa indexeze la unii iar la altii nu, ori sa indexeze diferit. Si cu discriminarea cum ramane? Inflatia e diferita pe categorii de pensii si pensionari? Mai mult, am certitudinea ca cei cu pensii mici vor gandi romaneste cu referire la capra vecinului, neintelegand ca precedentul este periculos pentru viitor. Normalitatea se rezuma doar la a se gasi o formula care sa echilibreze nedreptatile facute in urma legislatiei in domeniu adoptata in zeci de ani si distrusa de PSD. Iata ca, cu un pic de retinere e adevarat, Orban, premierul unei minoritati parlamentare, ilegitim numit in fruntea unui guvern bazat pe o sustinere parlamentara nerezultata din votul romanilor, anunta prima masura de austeritate. Neindexarea pensiilor militare cu rata inflatiei, dupa celebrele ordonante de urgenta fara urgenta ale PSD. Aceasta indexare era tot ce mai ramasese favorabil militarilor rezervisti. Orban, in lasitatea lui, o anunta ca fiind o masura in analiza alaturi de politrucul Ciuca, actual ministru al Apararii Nationale. Ministrul, fost general cu grade, dar politruc etern, ingaima o aprobare sefului politic, in onoarea sa de militar de compromis.
Pana acum cateva saptamani, ipocritul Orban era lapte si miere pentru militari, activi ori rezervisti, dar iata ca vazandu-si sacii in caruta, europarlamentare castigate si siguranta rezultatului alegerilor prezidentiale, nu mai are compasiune pentru militarii si politistii in rezerva. Dupa alegeri, probabil acelasi guvern, lipsit de scrupule, va anunta si inghetarea salarilor militarilor si politistilor activi. E simplu de inteles ca e singura categorie profesionala care nu poate reactiona in strada. Oricum, a inteles ca nu are nevoie de votul lor, convins fiind ca PNL e pe valul simpatiei populare. Orban e atat de redus ca inteligenta strategica incat e sigur ca votul ultimelor alegeri se datoreaza simpatiei alegatorilor. Nimic mai fals, e votul impotriva PSD. Nu intentionez sa fac prozelitism pentru Iohannis sau Dancila, dar iar trebuie sa alegem raul cel mai mic. Fiecare alege ce si cum vrea.
Ce inteleg din balacareala publica pe bugete paralele, respectiv aberatia lui Citu, si dezbatere sau conferinte de presa, e simplu. Guvernarea satula s-a schimbat cu una nesatula, cu una care va schimba incompetentii PSD cu incapabilii lor, mai prosti, mai hoti si mai rai. Fiecare iesire publica a actualului presedinte, a premierului sau a ministrilor instalati atesta acest lucru. Putinele ministere PNL se vor umple de agreatii politrucilor din fruntea partidului, de lipitori de afise si strangatori de semnaturi. Compunerea executivului si iesirile publice ale ministrilor atesta ca urmeaza vremuri grele pentru romani. Militarii sunt primii afectati, asa a fost si acum 3 ani.
Neindexand pensiile militarilor la 01.01.2020, incepand cu 01.09.2020, dupa majorarea punctului de pensie cu 40%, se va ajunge la situatia hilara cand diverse categorii de pensionari, fosti muncitori calificati, vor avea pensie mai mare sau egala cu subofiterii, iar birocrati mediocri din administratie, lipsiti de raspundere si risc, vor fi beneficiarii unor pensii echivalente cu ale ofiterilor. Niciunde in lume militarii nu sunt atat de batjocoriti. Niciunde in lume politicienii nu-si construiesc proiecte politice uzand de militari si statutul lor plin de obligatii si incompatibilitati. Orban demonstreaza ca se poate, si se poate mai rau decat pe vremea Olgutei si Vioricai.
Am vrut sa evit ipocrizia, renuntand la a-mi posta opiniile in scris in ultimele doua luni, dar nu pot fi decent cu ipocritii, ingalatii si incapabilii. Cand aduc in atentie aceste epitete ma refer la Orban care in 10 zile de guvernare e mai priceput ca toti premierii Romaniei la un loc. Cat priveste situatia concreta, a taierilor de venituri preconizate pentru militari, cred si sper ca politrucul Ciuca i-a explicat premierului de compromis, dar mintea lui infierbantata nu poate prelucra mai multe procese cognitive in acelasi timp. Poate ca premierul Orban a avut doar o expresie nefericita cand a mentionat necesitatea analizei aplicarii indexarii de la 01.01.2020 in grupul de lucru, dar replica a generat emotie in randul celor interesati si atesta ca politicianul de rang inalt inca nu a inteles fenomenul si dezastrul generat de guvernarea PSD impotriva militarilor.
Nu concluzionez. Articolul e o concluzie in sine. Fiecare cititor, cati ar fi sa fie, isi va stabili propriile concluzii si va actiona in consecinta. Am o singura certitudine, respectiv necesitatea de a fi informat fiecare militar/politist, rezervist sau activ

O singura remarca: actiunile politicienilor impotriva militarilor par a fi ale unor expulzati din sistemul militar ori ale unora care si-au dorit dar nu au putut.


https://www.stiripesurse.ro/dezastru-pentru-pensiile-militarilor-anuntul-facut-de-ludovic-orban-cu-nicolae-ciuca-langa-el-vi_1402444.html

43 de gânduri despre „ORBAN ANUNTA PRIMA TAIERE DE VENITURI, militarii victime ca si acum trei ani”

  1. Din pacate aprecierea este nerealista. Dimpotriva a unui ofiter care nu a jurat credinta statului comunist, ci Romaniei moderne. Cu astfel de aprecieri soarta Romaniei este meritata. Va doresc scoala multa!

   Apreciază

    1. Sfat: cititi mau multe articole pe blog. Nu sunt deloc arogant, sunt doar realist. Reactia unui general este alta atunci cand un politician intra cu bocancii in casta. A se vedea ca acel politruc a si iesit cu un comunicat ipocrit dupa ce isi aproba seful politic.

     Apreciază

      1. Total de acord. In lumea civilizata, in fiecare stat, exista legislatie specifica cu referire la militari si civili. Parlamentarii au onaoarea sa reprezinte cetatenii in mod normal, nu sa isi genereze pensii necuvenite. E o aberatie legea pensiilor speciala pt parlamentari si primari.

       Apreciază

    2. EU N-AM JURAT!

     Eu, militar activ sau rezervist,
     Ostaş al ţării până în vecie,
     Nu am jurat să apăr traseist
     Partide sau curente de hârtie.

     Eu n-am jurat aşa, cu mare zel
     Să umplu burta vreunui ciobănaş
     Nici să cobor din munte în rapel
     Să pasc oile blonde din oraş.

     Eu n-am jurat să apăr indecent
     Judecători mânjiţi, foşti condamnaţi,
     Nici să păzesc un cripto-parlament
     Plin de corupţi de hoţi şi desfrânaţi.

     Eu n-am jurat să protejez fecunde
     Pupile şi pupili de preşedinte
     Care la fiecare cinci secunde
     Mă-njură şi mă fură şi mă minte.

     Eu n-am jurat să vin acoperit
     De tricolor mânjit, întins pe spate
     Pentru un traficant îmbogăţit,
     Client sau debitor sau «frate».

     Eu n-am jurat să apăr toţi „românii”
     Cu conturi în clădiri elveţiene
     Care ne sug fanariot, stăpânii
     Acestei clici eureptiliene.

     Eu n-am jurat deloc să vă las vouă
     Prietenii şi fraţii şi vecinii
     Să fie copleşiţi şi rupţi în două
     De oameni mai fălcoşi decât rechinii.

     Eu n-am jurat să apăr nesimţirea,
     Corupţia şi jaful şi hoţia,
     Nici să accept eternă umilirea
     Cenuşăresei lumii, România.

     Eu n-am jurat nimic din toate astea,
     Dar nici c-o să privesc indiferent.
     Când va veni sorocul, toată oastea
     Va spune României iar „PREZENT!”

     Apreciat de 1 persoană

   1. Domnule ex militar va atrag politicos atentia ca armata a fost ,este si va fi a Romaniei,indiferent cine vine si pleaca de la putere. Atat armata cat si Romania e adevarat ca au trecut prin multe tipuri de guvernari dar niciodata militari nu au depus juramant unui partid politic (fie el si comunist) militari in toata lunga lor istorie au depus juramant tarii. De aceea respectuos va atrag atentia ca prin afirmatiile sustinute de dumneavoastra nu faceti decat sa dezbinati unitatea si calitatea de militar fie el si rezervist. In ceea ce priveste indemnul dumneavoastra de a studia este pe deplin intemeiat,dar exemplu personal al dumneavoastra dovedeste ca nimeni nu a ajuns la apogeu in acest capitol.

    Apreciat de 1 persoană

 1. În legătura cu acei colegi care s-au aruncat la niște declarații inexistente ale ministrului apărării și premierului, provocând derută printre rezerviștii! Declarații imaginare conform cărora, vezi Doamne, guvernul actual ar tăia indexarea pensiile militare! Filmarea oficială a M.Ap.N. este atașată! La fel și precizările ulterioare ale Biroului de Presă al M.Ap.N.! Nici vorbă de vreo tăiere a indexărilor, ba din contră, în videoclip, premierul și ministrul apărării zic ceva de eliminarea decalajelor/discriminărilor/inechităților între pensii! Și despre care, noi știm bine că nu se poate face fără actualizarea pensiilor militare, actualizare întreruptă brutal de guvernele PSD prin OUG 59/2017 și OUG 114/2018! Mai mult, premierul Orban, la începutul declarației sale, pomenește ceva și de OUG 57 care a afectat pensiile militarilor! Adică despre OUG 57/2015 a guvernului Cioloș care a redus baza de initiere a calcului pensiilor militare de la 80% la 65%. La astfel de lucruri s-au referit premierul și ministrul apărării, nicidecum la tăierea indexărilor pensiilor militare! „De asemenea am mai discutat probleme concrete legate despre inechitățile din sistemul de pensii de serviciu impuse de ordonanța 57 (…). Aștept rezultatul grupului de lucru. Obiectivul nostru este să nu se creeze diferențe între un militar ieșit la pensie în 2016 și unul ieșit în 2019”, a declarat Ludovic Orban. ”Indexarea nu rezolvă această discriminare”, a adăugat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării. Filmarea M.Ap.N. https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/2231988140240684/.
  Precizările Biroului de Presă al M.Ap.N.! „Obiectivul principal al acestor demersuri este acela de a asigura egalitatea de tratament în stabilirea drepturilor de pensie pentru toți pensionarii militari, indiferent de momentul trecerii în rezervă.
  Acest demers nu afectează în niciun fel indexarea pensiilor prevăzută pentru anul viitor.
  Toate pensiile militare de stat vor fi indexate cu 4.6 %, începând cu 1 ianuarie 2020, așa cum sunt prevederile legale, sumele aferente acestei indexări fiind prevăzute în proiectul de buget al MApN pentru anul 2020.
  În cadrul conferinței de presă susținute astăzi la sediul MApN, s-a făcut precizarea că aplicarea indexării din luna ianuarie 2020 nu va elimina discriminarea de tratament pentru pensionarii militari, de aceea procesul de identificare a soluțiilor de eliminare a inechităților va trebui continuat”.

  https://radu-tudor.ro/precizari-de-ultima-ora-de-la-mapn-privind-pensiile-militare-pe-2020/?fbclid=IwAR3aQQkceD2cJ-Biu2jo5pNMlam9tPAIDHD1AUFlopcz9dFqIA6lHulFheE

  Apreciază

  1. Asa ar trebui și asa mi se n pare corect, pai dacă eu fără doua luni nu am putut ieși la pensi cu primul val(spre exemplu) și am mai stat încă aproape 3 ani în activitate, am stagiul complet, cum este posibil sa ies cu pensie mult mai mica?
   Nu mai pun faptul ca printre cei care au peneficiat au fost mulți angajați direct din sursa externa și la ofițeri și la subofițeri fără stagiul complet, și au pensii mult mai mari decât cei care au și școală și stagiul complet.
   Aceste inechitati trebuie rezolvate, deja suntem împărțiți în pensionari de prima mana și pensionari de mana a doua în sistemul militar…pai…

   Apreciat de 1 persoană

   1. Corect. Aceste dezechilibre trebuie rezolvate crescand pensiile celor dezavantajati, nu taind sau impozitand pe cei care au beneficiat de o lege mai buna. Taierea sa impozitarea nu ajuta cu nimic pe cei cu pensii mai mici. Povestea mortii caprei vecinului nu aduce prosperitate.

    Apreciază

 2. Dă i dracu militari, da i dracu politisti, da i dracu jandarmi si pompieri. La ce le trebuie salarii asa mari doar ei au voir să facă afaceri, sa lucreze în mai multe locuri pentru a si completa veniturile si nu fac nici un sacrificiunu au oprelisti de la nimic. Propun PNL sa le ia salariul de tot și să le dea bonuri de masă atît cit pot mînca ei cu familiile lor. Votati cu încredere PNL si Maus Werner Iohannis. Dracu sa ma is vorba lui Mitcea Badea.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Stimate domnule Trotea!!! Vă rog să-mi permiteți să vă adresez o întrebare!! Considerați că acei birocrati mediocri din administratie, lipsiti de raspundere si risc, dar, care, așa din salariile lor, plătesc un impozit la stat, nu ar merita să beneficieze de pensii, zic eu, echivalente cu ale ofițerilor,,,,, de profesie birocrați?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ca principiu sunt de acord, dar cu referire strict la birocratii din administratie a caror functie presupune raspundere majora si scoala pe masura. Cat despre plata impozitelor la stat, birocratii care cotizeaza sume mari e imperios necesar sa aiba o pensie in consecinta.

   Apreciază

 4. Pentru corectitudine, sistemul de pensii militare a fost distrus de Basescu-PDL, deci ăștia au luat, iar PSD nu a mai vrut să ne dea. Ciuca asta in afara de faptul că știe să bată din călcâie, pentru noi nu va face nimic. Casa de pensii a MApN face cea mai mare opoziție la rezolvare inechitatilor dintre pensiile militarilor. Inca de pe vremea lui Basescu s-a inventat sistemul de majorare parșiv al veniturilor celor cu functii si grade mari prin politica sporurilor. Totul patronat ulterior de d-ul Ciuca. Acum, Orban se pregătește de alegeri si ne fumizeaza la greu.

  Apreciază

 5. Populația trebuie să fie informată, pentru a cunoaște care sunt drepturile, obligațiile, restricțiile unui militar, polițist, în timpul activității. De asemeni, este necesar să se cunoască legislația din statele membre NATO, privind legile pensiilor militare, la care România, a aderat și este membru cu drepturi depline. Dacă nu suntem capabili să respectăm regulile unei alianțe, atunci să nu-i mai încurcăm pe alții !

  Apreciază

 6. Adevarul este ca întotdeauna pe undeva pe la mijloc.Trebuie da primeasca salarii si pensii mari militarii din unitățile operative sau de pe cimpurile de operațiuni nu militarii care trag o pusca dupa ei ca sa piarda timpul.
  Pensionarile la 40 de ani sunt o aberație în conditiile in care carabinieri din Italia sau Guardia civila din Spania la 60 de ani patruleaza pe motociclete cu cisme sau bocanci militari la peste 40 de grade.
  Noi românii știm să ne plîngem, să cerem deși stim ca nu este de unde.
  Astept acum sa aud pe cineva cind va zice: Renunț la o parte din salariu pentru binele României.Eu aș face acest lucru.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Total de acord cu mentiunea ca pensionarile la 40 de ani s-au facut doar ca urmare a desfiintarii DIPI prin OUG 76/2016 fiind vorba de cateva sute de oameni lasati de decizia politicienilor in suspensie. In rest, Legea 223/2015 nu permite pensionarea inainte de 47 de ani si doar cu conditia sa fi lucrat minim 26 de ani in grupa I, adica doar in operativ. Televiziunile spun lucruri traznite. De acord ca adevarul e o notiune relativa.

   Apreciază

  1. Mda… Romania are multi ca tine si de aceea e asa cum e. Daca ai avea un pic de minte citeai blogul si vedeai ca nu am legatura cu vreun partid. Cat despre jurnalist, doar un prost needucat poate intelege ca un blog reprezinta jurnalism. Dar, mintile marunte populeaza Romania. Recomand reluare clase primare si educatie 7 ani de acasa.

   Apreciază

 7. Bine le face militarilor. Ginditiva oamenii care au lucrat atita au pensii de mizerie. De ce pensionarii militari sunt cu drepturi mai mari, nu maninca si ei cu o gura? Momentan ar trebui sa fie si pensiile cam la acelasi nivel nu diferente asa mari. Pentru toti soarele rasare si apune la fel. Nu e drept pensii mari pentru acesti domni, sa fie la nivelul unui angajat normal.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Soarele nu rasare si apune la fel, metaforic vorbind. Unii au invatat cand altii se distrau, altii faceau sarbatori in ger si plecati de acasa cu zilele, lunile, in timp ce unii erau la petreceri, unii si-au asumat raspunderi sociale in timp ce altii si-au asumat doar raspunderea propriei persoane. Si ar fi multe… Cert este ca Romania tb sa valorizeze oamenii si nu sa ii aduca la comunism. Cam toti la fel…

   Apreciază

  2. In modul acesta de a gandi, toti mancam cu o gura, as propune sa nu mai existe salariu sau pensie in Romania, sa ne dea statul pt gura aceea din cazan. Atunci mancam toti la fel si cu o gura. Daca Europa vestica gandea asa nu erau unde sunt acum. Dar cel mai bun exemplu e Dubai, unde decidentii, dictatori fiind monarhie absoluta, au inteles ca oamenii trebuie apreciati si recompensati dupa plus valoarea adusa societatii. Iata-i unde sunt in conditiile in care acum 50 de ani erau in desert. Oare pt copii dvs, ipotetic unul fiind bun si dedicat sistemului militar, asa v-ati dori? Egalitatea este simptoma comunista.

   Apreciază

 8. Este greu de cuantificat contributia fiecaruia la progresul ori regresul societatii romanesti, cu atat mai mult cu cat este absolut imposibil sa fim obiectivi daca ne-am desfasurat activitatea intr-un anumit domeniu. Beneficiez de o pensie militara extrem de modesta pentru ca am trecut in rezerva in 2002 in perioada restructurarilor. Am lucrat in civilie si inainte si dupa trecerea in rezerva asa ca am oaresice cunostinte despre cele doua domenii. Nu se pot compara, asta e cert. Nu pot fi de acord cu sistemul de indexare sau majorare procentual intrucat nu face altceva decat sa creeze de fiecare data discrepante din ce in ce mai mari intre cei cu pensii mici si cei cu pensii mari(obtinute mai mult sau mai putin ortodox). pe vremuri un colonel avea dublul salariului unui locotenent. Atunci ma intreb cum naiba un maior are de cinci ori pensia mai mare decat un capitan, iar la o noua rectificare procentuala va primi in plus o jumatate de pensie a nefericitului capitan rezervist in timp ce acesta se va „multumi” cu cateva zeci de lei. Situatia este valabila in toate domeniile , nu doar in sistemul militar. Cred ca este nevoie de o altfel de abordare a calcularii veniturilor.

  Apreciază

  1. Un comentariu exceptional. E o placere sa interactionez cu oameni de calitate. Va multumesc pentru mesaj. Ma onoreaza efortul dvs de a ma citi si a scrie acest comentariu atat de elocvent si decent. Seara frumoasa!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s