SUPRAIMPOZITAREA ,,SPECIALILOR”, MILITARI, POLITISTI, MAGISTRATI și alții, precedentul suprataxarii populiste

Precedentul creat este cel mai periculos virus care poate afecta democrația.
Fara a fi ipocrit, cu referire la supraimpozitarea pensiilor in general, dar în special la militari/polițiști, mi-am pus o serie de întrebări legate de logica moralității in procesul de legiferare. Mă rezum la moralitate, nu la tehnica legislativă ori argumente de neconstituționalitate. Ca să fie clar, opinia mea este că legea a fost inițiată, redactată, votată rapid doar pentru capital electoral, politicienii cu ceva școală știind că riscul de neconstituționalitate este major, iar vinovăția se va abate asupra CCR.
Înainte de a emite vulgarități și injurii, de preferat a fi citit articolul în întregime.
Așadar:

  1. Legile in baza cărora s-au pensionat ,,specialii”, militarii și polițiștii, au fost inițiate, dezbătute și votate tot de parlamentari, mare parte dintre ei, ipocriți, fiind oripilați acum de consecințe? De ce nu au votat împotriva legislației ,,pensiilor speciale” atunci când s-a inițiat fiecare? Concluzia simpla este că ipocriții au generat legislație, astfel încât toate pensiile aflate în plată sunt acordate legal. Deci, problema aparține ipocriților prosti și nevertebrati
  2. Care este logica juridică a pragului de 7000 lei? De ce nu 3000, 5000, 10000? Fără o logică juridică a acestui prag, legiferarea nu reprezintă nimic altceva decât un ,,decret comunist”. Pe o logică neaoșă, in scurt timp vor stabili că oamenii nu au nevoie de mai mult de 10mp spațiu de locuit și vor supraimpozita diferența cu 100 lei mp. De ce 100 lei/mp? Pentru același motiv pentru care s-a stabilit limita de 7000. La fel și pentru alte elemente care compun viața materială a românului. Dacă un parlamentar haiduc are părerea că românul trebuie sa trăiască într-o limita gândită de mintea lui proasta, atunci legiferează haiducește.
  3. Cine se face vinovat că militarii și polițiștii nu au beneficiat de legislație pentru a plăti contribuții la nivelul civililor de la Cuza Vodă încoace? Ar fi vrut cu siguranță si militarii salarii mari, astfel încât să poată beneficia de o pensie decentă, neimputabilă social,, ori să poată avea încă un loc de muncă să își suplimenteze veniturile, ori o afacere proprie. Era ideal, dar legea nu i-a permis, nici măcar supraimpozitat. Cine îi plătește așadar sporul cuvenit la pensie pentru interdicții și privațiuni? De ce să aibă o pensie similară cu un terț care a muncit același număr de ani fara interdicții și privațiuni? Vă va răspunde ipocritul, parlamentarul de carton, prost și rău.
  4. Dacă țara e democrată, de ce pragul nu se aplică tuturor, salariați și pensionari, mai ales că se spune că țara are nevoie de bani? Și poate pragul se duce spre 3000-5000, astfel încât din economia rezultată să se construiască infrastructura pentru generațiile ce vin. Hm… Masă electorală prostă și rea, simplu de manipulat. Așa gândește parlamentarul ce va cere votul despre cei ce preferă să moară capra vecinului, decât să ceară să îi fie lui mai bine.
  5. De ce 85% și nu 50% sau 99%? Care e logica bunului simț? La un astfel de procent, dreptul obținut legal și stabilit de legislația europeană ca fiind unul real, adică de proprietate, e golit de conținut.. Altfel spus, pentru votanții ipocriților, răi și proști, dacă vreun parlamentar haiduc constată că același spațiu de locuit e limitat la 10mp de persoana și ar dispune ca 85% din ce depășește suprafața de 10mp/persoana din imobil să fie confiscat de stat, o fi bine, o fi democrat și constituțional? Dar, uzând de precedent, să legifereze supraimpozitarea anumitor afaceri cu același 85%, comerț sau service auto spre exemplu, o fi bine? Mda… Întreb și eu… De aici până la neocomunism distanța e mică și se pare că prinde la masa electorală, masă incapabila sa își ceară un drept la viață mai bun, mai aproape de ,,speciali”. Mda… E mai simplu să fie mai mulți cu venturi mai mici, decât mai mulți cu venituri mai mari. De aceea nu are ursul coadă, iar statele din Europa civilizată trăiesc altfel. Acolo preocuparea este cum să își obțină fiecare o viață mai bună, nu să trăiască la fel, doar, doar să simtă și alții greutățile lor, iar performanța și răspunderea se plătește cu bani mulți.
  6. Daca tot a stabilit ipocritul, parlamentar român, supraimpozitarea ,,pensiilor speciale”, de ce nu aplica același procent de supraimpozitarea și multinaționalelor? Ar obține mult mai mulți bani la buget, dar și bani pentru majorarea veniturilor celor aflați în nevoi. Riscul, însă, ar fi să supraimpoziteze cu astfel de procente categorii de afaceri românești, că tot nu mai contează textul constituțional privind discriminarea. La fel de bine, diferențiind tipurile de pensionari prin lege, în același regim de logică elementară, pe viitor se vor putea stabili suprataxe bazate pe gen, adică să plătească doar bărbații, femeile rezumâmdu-se la simpla taxă. Oare un impozit similar pe dividendele ce depășesc 70000lei/an nu ar fi tot o măsură decenta, sumele rezultate facandu-se compensatie pentru salariații cu minim pe economie? Ar fi tot o justiție sociala, nu e asa, ipocritule?
  7. Care este beneficiul la bugetul asigurărilor sociale? Hm… Mai deloc… De ce? Simplu. Exemplific cu militarii/polițiștii. Salariile și pensiile militare sunt plătite din bugetul ministerului de resort, deci nu se întoarce niciun bănuț la cetățeanul oripilat de pensiile nesimțite. Cum se cheltuie banii ministerelor din sistemul de apărare și ordine publică? In general pe contracte ale prietenilor miniștrilor vremelnici, parlamentari și ei de obicei. Iată că cetățeanul oripilat nu se alege cu nimic altceva decât cu ură și venin, dar și cu o prosteala ieftină, care mai aduce un mandat ipocritului, parlamentar român.
  8. Daca tot supraimpoziteză ,,pensiile speciale”, nu ar fi normal atunci ca și acestea să fie iincluse în masa pensionarilor care vor fi beneficiarii majorării cu 40% de la 01 septembrie 2020, așa cum precizează legea? Normalitatea ar fi să fie aplicabil și lor procentul. Nu poți să îi nedreptățești de doua ori, cu atât mai mult cu cât veniturile inițiale, obtinute legal, li s-au înjumătățit aproape. Cu siguranță, majorare de 40% ar trebui să li se aplice si celor care au pensii sub pragul de 7000 lei. Că dacă tot vorbim de nedreptăți sociale, atunci să le mai și îndreptăm legal și constitutional.
  9. Oare, supraimpozitul de 85% nu reprezintă dublă impozitare? Nu mă pricep. Specialiștii pot avea păreri pertinente.
  10. Dacă drepturile de pensie au fost obținute legal, iar ipocritul, parlamentar român, nu vrea să mai taie ca pe vremea PDL, nu era mai simplu să aplice majorări diferențiat în anii ce urmează, astfel încât să îndrepte erorile, pe care tot el le-a făcut legiferând prost? Adică, majorarea anuală să fie aplicată diferentiat, mai mult la cei cu pensii mici, până la plafonare pentru cei cu pensii mari? In 2-3-4 ani, scopul dreptății sociale ar fi atins. Exemplu: majorare venit din pensie ,,specială” până la 3000 lei cu 20%, până la 7000 cu 10%, până la 10000 cu 3%, iar peste acest prag aplicare plafonare sau o majorare onorifică de 0,1%. E mai simplu de găsit calea constituționalității in acest mod și beneficiază și cel cu capra de o viață mai bună.
  11. Dupa supraimpozitare se va mai păstra ierhizarea responsabilităților și responsabilizării din activitate? Toate statele civilizate din lume, democrate sau nu, își plătesc oamenii care în viața profesională au fost pe funcții ce implică răspundere și responsabilitate. In Romania anormală… După supraimpozitare nici măcar ierarhiile militare nu se vor mai păstra ierarhizarea, adică un general, fost șef al armatei române va fi diferențiat cu câteva zeci de lei de un simplu comandant de unitate, iar răspunderile fiecăruia au fost radical diferite în viața profesională.
  12. Nu cumva economiile făcute din supraimpozitare se duc spre contractele ce fac obiectul obligațiilor asumate față de NATO? Salariile și pensiile militarilor sunt incluse in cei 2% din PIB, procent ce reprezintă obligația României față de NATO. In aceste condiții, supraimpozitarea impusă militarilor nu se întoarce la cetățean, nici măcar ca TVA încasat din pensia cheltuită in Romania, ci se duce spre țări partenere care ne vând armament. O fi mai bine așa, ipocriților, parlamentari români?
    Din nefericire, populismul dus în zona neocomunistă, va poziționa statul în arealul autocrat din Europa și va creea precedente periculoase pentru democrație, greu de înțeles de masa electorală căreia i se adresează populismul. ATENTIE: DACA SUPRAIMPOZITUL NU ESTE IMPOZIT, FIIND BOTEZAT TAXA, PLATITORII ACESTEI TAXE ASTEAPTA O PRESTATIE A STATULUI IN SCHIMBUL ACESTEIA. Așa e cu taxele, se plătesc doar pentru o prestație ulterioara. Cât despre sesizarea CCR de către Avocatul Poporului și ICCJ, ipocritul, parlamentar român, ar trebui sa se bucure și să încurajeze practica, pentru a beneficia de un control de constituționalitate real. Amenințările la adresa celor două instituții fundamentale, motivat de faptul că nu reacționează la comenzi politice sau la frustrările sociale, nu poate decât să slăbească democrația. Referindu-mă la constituționalitatea legilor emise de parlament, de reformarea CCR și a instituției Avocatului Poporului, s-ar impune ca inițiatorii și votanții legilor constatate neconstituționale sa fie demiși din Parlamentul României, fără drept de înlocuire cu in alt politruc neșcolit. Într-o astfel de ipoteză, astăzi aveam un parlament format din maxim 15-20 persoane. RESPECTAREA PREVEDERILOR CONSTITUTIEI, MAI BUNE SAU MAI RELE, REPREZINTA ESENTA DEMOCRATIEI. DACĂ AR FI SĂ ÎMI EXPRIM O PĂRERE, TOATE PARTIDELE V-AU MINȚIT. AU ȘTIUT DE LA ÎNCEPUT CĂ SUPRAPOZITAREA ESTE LEGIFERATĂ NECONSTITUȚIONAL, IAR ÎNAINTE DE ALEGERI CAUTĂ UN VINOVAT PE CARE SA ÎȘI DESCARCE ACȚIUNILE IPOCRITE, RESPECTIV CCR, ICCJ SI AVOCATUL POPORULUI. Concret? Anularea, legiferarea tăierii pensiilor ,,speciale” nu poate acționa decât pentru viitor, iar impozitarea se va raporta și la societate, nu la o categorie socială. Așa e în democrație. In dictatura se poate legifera oricum, dar acolo nu e nevoie de ipocriți, parlamentari răi și prosti. Următorii, prin raportare la precedentul creat, vă vor promite supraimpozitarea tuturor veniturilor unei persoane fizice peste pragul de 3000 lei, o sumă cu care se poate trăi în România și care pauperizează poporul astfel încât să îl facă ascultător și supus. Cât despre înjurăturile emanate de masa electorală, după citirea articolului, țin să fac precizarea că implică valoare zero. Aceasta nu înseamnă că nu respect păreri diferite, dar exprimate decent și argumentat. Agramații și analfabeții își pot exprima un punct de vedere asupra articolului doar după ce respectă limba romana, limba maternă. https://m.adevarul.ro/locale/sibiu/la-varsta-bani-ies-pensie-militarii-statelor-membre-nato-1_5992dd0a5ab6550cb802bb42/index.html https://m.youtube.com/watch?v=AGidTIoEaDY&feature=youtu.be Tuturor, inclusiv celor cu capra vecinului, vă doresc o viață prosperă în democrație reală. POATE ROMANIA VA DEVENI PROSPERA CU PLATITORI DE IMPOZITE MICI SAU ZERO. MDA…

Publicat de trotea sorin

PRECIZARE: blogul nu face parte din categoria presa, stiri, este doar o viziune asupra unui eveniment, unui fenomen. Pe blog raspund la fiecare mesaj, pe facebook nu as avea timpul necesar. Fiecare recomandare, like sau share, chiar sub forma negatiei sau combaterii ideii expuse, este o rasplata a muncii depuse. Multumesc! DESPRE MINE: Jurist, ofiter in rezerva si mai nou blogger, sunt beneficiarul unei bogate experiente in domeniul sistemului de ordine si siguranta publica si un foarte bun cunoscator al administratiei publice. Cu toate ca prefer sporturile de echipa, jocurile pe calculator sunt favoritele mele. Dupa multi ani in slujba tarii, am avut sansa sa fiu educat sa simt pentru Romania, sa imi iubesc patria. In rest, e doar o poveste.

64 de gânduri despre „SUPRAIMPOZITAREA ,,SPECIALILOR”, MILITARI, POLITISTI, MAGISTRATI și alții, precedentul suprataxarii populiste

  1. Am onoarea sa va salut! Foarte bine punctat și la obiect. Am o intrebare sau O parere, pe care sper sa nu o considerați subiectivă:
    Sunt de acord ca, după o viață de privațiuni, militarii și polițiștii sa fie remunerați mai ” special” decât ceilalți, dar oare nu era(este) mai corect sa fie plătiți mai bine în timpul activității, atunci când au cea mai mare nevoie de bani? Ma gandesc la o locuință, copii, etc., astfel încât să nu mai fie nevoie la pensie ( care , la drept vorbind, nu se întinde pe mulți ani) sa te lupți pentru un drept deja câștigat?

    Apreciat de 2 persoane

    1. De acord. Ar fi ideal sa fie mai bine plătiți în activitate iar pensia ar fi o consecință a contributivității. Din păcate e complicat in prezent sa îi fie imputate militarului lipsa de contributivitate pentru că nu el e vinovat pentru inexistentă legislației. Pentru viitor salarizarea e ff importanta pentru militar daca e decenta cât să aibă un trai bun și o pensie decentă, chiar pe contributivitate. Mulțumesc pentru apreciere.

      Apreciat de 1 persoană

      1. O analiză foarte exactă și la obiect. Păcat că nu va fi citită de „ipocritul parlamentar român”, care oricum n-ar înțelege nimic (și asta în varianta în care ar ști să citească, deși în cazul multora dintre ei mă îndoiesc că și-au format o astfel de „deprindere”). Cu stimă și considerație!

        Apreciat de 3 persoane

          1. În vest dacă-ți iei masina mai tare vine ânăr si tre întreabă de unde ai bani si apoi te impoziteaza si te mai ia si la rost ca nu-ți poți dovedi proveniența.
            La noi sunt mai multe mii de oameni care conduc maserati si stau in vile si nici macar curent si impozite nu plătesc.
            Firme protejate și altele sunt foarte bune de impozitat, de care știu toți din toate structurile, aducând bani la buget.
            Ei stiu doar să taie salarii si sa dea afara …
            La urma urmei, toleranta noastră e capătul nesimțirii lor ..etc

            Apreciat de 3 persoane

      2. Bună analiză, de bun simț și care exprimă adevăratele probleme ale camarazilor din activitate și, implicit, ale rezerviștilor. Din păcate, segregația între diverse ligi, asociații etc. nu face decât să adâncească falia dintre militari (indiferent de structura în care servesc sau au servit), pe de o parte, și între militari și restul societății civile, pe de alta.

        Apreciat de 1 persoană

    2. Domnule Trotea un articol pertinent, foarte bine argumentat! De-ar citi toți postacii înainte sa-si dea cu parerea despre beneficiarii acestor pensii! Respectele mele stimate domn! Cu stima!

      Apreciat de 1 persoană

  2. Parcă mă răcoresc citind rândurile scrise de dumneavoastră. Sunt subiectivă, recunosc. Am în spate 35 de ani de „carieră” ai soțului meu. Zi și noapte , iarnă geroasă și vară toridă, acțiuni în creierii nopții, de Paște și de Crăciun, de 1,8 martie , de 1 iunie și nenumărate renunțări ale familiei noastre UNITE. Ca idee: nu cunosc militari care să fi avut carieră și familie la vârsta soțului meu.
    Să nu divaghez de la temă: sunt absolut de acord cu cele ce ați scris. Gândirea întortocheată și cu aspecte de patologie psihiatrică a guvernanților și a oponenților acestora nu poate cuprinde o simplă idee: îndepărtând oamenii de valoare și patrioți intră în cârdășie cu infractori de joasă speță dar purtănd gulere albe…
    Felicitări și poate voi /vom ajunge să trăim ziua în care nu vom mai alege dintre multe rele, răul cel mai mic! Aștept alte postări !

    Apreciat de 2 persoane

  3. Toată această cacealma cu pensiile speciale e fix incapacitatea guvernanților de a articula o modalitate coerentă, justă și clară de calculare a pensiilor. Ei au fost foarte ocupați să-și atragă mai mult jar pe turta lor, așa că s-au lipit cum au putut de pensiile militare pentru a se include pe ei înșiși într-o categorie aparte pe care n-o merită. De aici s-a creat o stare de tensiune în societate și pensiile militarilor au fost băgate la înghesuială pe nedrept.
    Ca întotdeauna, avem ce votăm și votăm în concordanță cu educația acumulată.

    Apreciat de 2 persoane

  4. Buna ziua, excelent articol. Voi incerca sa vin cu unele completari. Ca fost militar activ si actualmente pensionar nesimtit nu ma voi cobori sa explic altor categorii sociale de ce ne meritam solda si pensia. Unii inteleg iar altii nu, datorita frustrarilor personale si incapacitatii sa-si construiasca o cariera. In schimb, eu nu inteleg de ce colegii nostri activi nu apara haina si onoarea militara. Si ma refer la toti specialistii din armata, politie si servicii. Macar printr-un comunicat de presa. Tacerea lor complice este o incurajare a politrucilor care duc aceasta tara in groapa si care incearca sa injoseasca haina militara.
    In al doilea rand impozitarea pensiilor peste 7000 lei nu face decat sa plafoneze pensia militara si sa o egalizeze in viitor. Astfel se va ajunge la aberanta situatie ca un coleg subofiter sa aibe aceeasi pensie ca un gen. cu 4 stele. Unde mai regasim ierarhizarea si importanta functiei?
    In al treilea rand, multe pensii care trec pragul de 7000 ron sunt rezultatul si indexarilor succesive cu rata inflatiei. De ce se indexeaza cu 85% si rata inflatiei pentru cei peste 7000 iar pentru restul nu?
    In al patrulea rand, de ce nu ne constituim intr-un partid strict pentru fosti militari si familiile lor. Cred ca am deveni o forta care ar avea un cuvant serios de spus in dezvoltarea sanatoasa a acestei tari. Sunt convins ca, daca acest partid ar fi votat democrat, Romania s-ar dezvolta extraordinar si repede.

    DE CE NE LASAM UMILITI

    Apreciat de 2 persoane

    1. Colegul subofițer cu siguranță a făcut mai mult decit generalul tau cu enspe stele in timpul activității
      In consecință merită toți banii in schimb generalul tau , nu

      Apreciază

      1. Buna ziua
        Nu am ce sa comentez. Colegul respectiv da dovada de lipsa de respect si de bun simt. Probabil ca in viata reala nu a realizat mai nimic. Cred ca este criticul de serviciu vesnic nemultumit si neinteles care, crede, ca daca ar fi avut o sansa, devena cineva sau cine stie ce facea. Sansa apare numai daca ai muncit sa apara si degeaba o ai daca nu stii ce sa faci cu ea. De criticat toata lumea poate dar sunt putini care vin si cu solutii, de preferat viabile. In rest numai de bine

        Apreciat de 1 persoană

  5. Totul e perfect in articol și comentarii. Numai cine nu cunoaște situația exactă nu și dă seama și se gândește la „capra vecinului”. Păcat că ne dezbină.

    Apreciat de 2 persoane

  6. Bugetul MApN vine de la bugetul de stat, iar impozitele salariaților și ale pensionarilor militari revin la bugetul de stat.Venitul statului din economie spre exemplu din industrie este următorul:Producția brută (100%)minus consumul intermediar(40), minus amortizarea(5), minus salariile (20) egal cu 35% rămas venit economie, minus cheltuieli anexe 5% egal cu 30% profit, minus 20% impozit pe profit plătit la stat egal cu 27 profit în economie și 3 merge la stat-așa funcționează sistemul economic mondial.Veniturile statului provin din impozite pe profit în economie, impozite pe salarii și pensii, și TVA(cele pe pământ, imobile, amenzi etc sunt locale).Veniturile statului sunt probabile, ele nu vin regulat lunar, iar cheltuielile de stat sunt obligatorii lunar, de aceea toate guvernele sunt obligate să se împrumute.Este foarte bine că vor fi impozitați toți care au pensii peste 7000, însă nu cu un asemenea procent aberant la toți.De asemenea ar fi bine ca toți pensionarii să primească pensii pe puncte și să plătească impozite progresiv.

    Apreciat de 1 persoană

    1. E foarte important sa ne raportam la legea fundamentală indiferent de domeniul in care se legiferează. Statele funcționează în baza legii cu economii funcționale raportat la prea multi indicatori că un om să poată gestiona procente și sume.

      Apreciază

    2. De acord cu pragul de 7000, rezultat din neant, dar pentru toate categoriile de venit. Impozitat astfel poate dezvoltam tara sau îmbogățim parlamentarul ipocrit care va legifera impozite, inclusiv cele locale, haiducește, după propria logică și propriul interes. O fi bine, daca legea fundamentală nu se aplică?

      Apreciat de 1 persoană

  7. Felicitări pentru articol!
    Să sperăm că va fi citit (dacă știu să citească ) și de aleșii ,așa ziși,ai poporului !
    După mai mul de 36 de ani vechime in stricturile militare (nu am pus și liceul militar) sunt stupefiat de atitudinea colegilor ,încă activi ,care au adoptat poziția struțului !
    Iar despre politicienii noștri ,”numai de bine “!
    Cu deosebit respect vă salut și vă rog să prezentați in continuare ce înseamnă viața de militar și care este rata de părăsire pe cale naturală a militarilor !

    Apreciat de 2 persoane

    1. Mda… Am răspunsuri la întrebări legate de problematica la nivel de principiu, lege și perspectiva. Mi-aș pierde timpul cu povesti de genul ce ai făcut în ultimii 5 ani. Ideal ar fi să depășim stadiul de înțelegere limitată că să înțelegem de ce pierdem libertăți și drepturi și nu prosperam. Cu o mentalitate ieftina, trăim ieftin. Astfel de întrebări adresați prim vice președ PNL Vrancea, 42 ani, acum își dă examenul de bac. Zi buna!

      Apreciat de 1 persoană

  8. Apreciez toate comentariile. Fiecare dintre noi avem o vocație și ne alegem o carieră. Unii avem fel și fel de interdictii dar le știam de când ne am este cariera. Eu nu am dreptul decât la o cariera didactica în rest nimic. Și nu sunt speciala. Mi am ales această cariera. Și nu tip. Beneficiarii de pensii speciale /de serviciu mă vor ataca. Bunicul meu a luptat în al doilea război mondial și nu a avut pensie speciala. De atunci în România, mulțumim lui Dumnezeu, este pace. Jurământul se depune pe toate timpurile pentru ca simți ca vrei sa ți slujești patria, nu pentru pensie specială. Cei din politie care stau la birou și calculează salarii, fac achiziții ,resurse umane, presa ,responsabilii restaurantelor lor etc, își risca cu ceva viața? Habar nu am. Medicul, profesorul , cei care ne călăuzesc drumul în viața, au pensii normale. De ce alții sunt speciali? Cum rămâne cu vocația, cu jurământul? ????

    Apreciat de 1 persoană

    1. La nivel de idee e frumos ce spuneți. La nivel de legislație lucrurile sunt mai complicate. Cuza Vodă a început cu o legislație specială a soldelor și pensiilor care s-a propagat până în prezent cu mici modificări. Spre ex, un militar cu functie mare de comanda a avut un salariu foarte mare, dar legislația contributivității l-a vitregit pentru că i-au fost acordate beneficii neimpozabile pe care el le-ar fi vrut impozabile, dar legiuitorul a ales altfel. Cât despre privațiuni, ele se simt doar traindu-le, in rest fiecare profesie are rolul ei în viața socială. Sincer, nu e tocmai simplu când lucrezi 25 de ani in structura de combatere crima organizată iar familia îți e mai mereu amenințată, mai ales copilul. Nici nu și timp sa te gândești la riscul asumat cu viața ta. De afara fiecare profesie e importanta, dar e complicat să ai misiuni repetate când nu dormi zeci de ore și când nu știi când pleci sau te întorci, când nu știi daca ai posib sa ai concediu anul in curs sau îl iei fracționat, cate 2-3 zile și acelea calendaristice. In interior lucrurile sunt altfel, din exterior toată lumea e plina de privațiuni. Nu combat, fiecare profesie are rolul ei, dar, viața va demonstra că apărarea, ordinea publică și sănătatea sunt esență societății, însă trebuie ordine în societate pt a putea face educație și sănătate serioase. Greu cu școala în haos social sau război. E complicat, dar militarii au lege diferita de pensii în toate țările civilizate. Se pare că doar Romania s-a trezit că nu-și respectă armata și poliția. Poate pe fi prosti decidenții din statele civilizate. Sincer, problema dumneavoastră e că nu sunteți salarizată corespunzător că să aveți o pensie decentă, iar vina nu e a militarului, ci a politicianului care va minte și va dau teme false, cum e cea cu pensia specială. Mda… La profesori aveam pretenția să treacă dincolo de mesajul de pe ecranul tv, dar…

      Apreciat de 2 persoane

    2. Din păcate, in articol precizez pentru cei cu capra că lupta lor reală este sa determine politicul sa le crească lor veniturile, tăierile de la alții nu ii ajuta cu nimic, iar precedentul se poate întoarce în anii ce vin daca o criza ii însoțește. De reflectat, ma doare de altul sau mă interesează de mine. Românește, vom progresa așa cum gândim la prosperitate. O țară bogată e formata din oameni cu venituri mari și o clasă mijlocie puternica. Reflectați!

      Apreciat de 1 persoană

    3. Buna seara,
      Respect toate punctele de vedere dar nu pot sa nu raspund persoanelor care sunt intr-o vadita eroare de logica si de intelegere. Felicitari pentru bunicul care a luptat pentru patrie, dar daca a fost incorporat/soldat probabil ca si-a primit dreptul in consecinta ca multi alti soldati, si de jertfa dar si de eroism. Cu toata intelegerea pentru cei care nu inteleg ce inseamna sa fii militar profesionist, nu trebuie sa confundati cadrele profesioniste ale armatei, politiei si serviciilor etc cu situatia razboiului. Aceste cadre sunt pregatite/specializate pentru a duce acel razboi sau pentru misiuni in teatrele de operatiuni speciale conform juramantului depus si conform tratatelor la care suntem parte. Pentru aceasta cariera militara primeste o solda si iese la pensie pe baza unei legi. Asa zisele avantaje sunt pentru faptul ca nu toata lumea poate sa devina militar profesionist, pentru faptul ca le sunt ingradite niste drepturi constitutionale, pentru faptul ca nu are voie sa faca politica, sa aiba firme sau sa fie in consilii de administratie, ca nu pot lucra, in paralel, la privat, ca este la ordin 24 din 24 de ore(deci nu este platit numai pentru 8 ore), ca nu are viata de familie, ca este tot timpul pe drumuri rezolvand diferite misiuni pentru tara si exemplele pot continua. Militarii indeplinesc multe alte sarcini si pe timp de pace.
      De asemenea se face o mare confuzie intre Militari in teatrele de operatiuni si cei care lucreaza la serv. financiar, intendenta, resurse umane……… Cei care nu cunosc armata trebuie sa cunoasca faptul ca in spatele militarului din teatrele de operatuni stau poate 6-8 oameni care sa-i asigure toate conditiile astfel incat sa duca la indeplinire misiunea si sa se intoarca in viata. Soldatul daca nu are bocanci in picioare nu poate lupta, daca nu are arma si munitie nu poate lupta, daca nu este instruit nu poate lupta, daca nu are mancare nu poate lupta, daca nu este condus in lupta de comandanti pregatiti nu poate efectua misiunea in conditii optime, daca nu se face pregatire tactica temeinica nu se poate garanta indeplinirea unei misiuni, daca nu are tehnica adecvata nu poate lupta, daca cei de la resurse umane nu recruteaza persoane dedicate acestei meserii aceia nu vor ajunge militari profesionisti etc. Deci colegii care asigura ;;spatele,, sunt la fel de importanti ca cei din teatrele de operatiuni. In plus, militarii din teatrele de operatiuni au unele bonusuri datorita coplexitatii si riscurilor la care se expun.
      In acelasi context, pentru persoanele care nu fac parte din Sistemul National de Aparare, rog sa nu mai confunde solda si pensia militara cu salarii si pensii speciale si sa nu mai faca analogii cu alte meserii ca nu exista comparatie, cu toata stima pentru celelalte meserii. Cine este nemultumit de cariera aleasa poate sa o schimbe. Au libertatea de a alege profesia. Cine ii opreste sa devina militari?(va transmite unul care si-a schimbat meseria pentru a deveni militar, cu scoala militara efectuata la zi). Ca sa nu vorbesc de cei care, la intelegere cu patronul, stau pe un salariu minim in documente si restul il iau la negru iar la pensie constata ca primesc prea putin. Cu tot respectul, nu este vina militarilor. Militarii nu isi pot negocia solda. Sunt platiti fiecare conform gradului si functiei pe care o exercita, deci nu fac evaziune fiscala.
      Nu mai vorbesc despre onoare, cinste, curaj, si demnitate. Imi pare rau sa constat ca persoane care au pregatire superioara cad in capcana comparatiilor si vorbesc despre lucruri pe care nu le stapanesc. Eu nu imi permit sa vorbesc despre profesia de ,,profesor,, cu toate ca am predat 2 ani la o facultate cu specific militar. Dar asa este ramanul se pricepe cel mai bine la ce face altul………
      O seara buna

      Apreciat de 2 persoane

  9. Mă pregăteam sufletește să postez și eu un comentariu, dar citind toate cele postate mai sus, inclusiv minunatul și corectul articol, am ajuns la ultima postare , a domnului Lucian P. , astfel că m-am hotărât să menționez numai faptul că sunt întru totul de acord cu cea a postat domnia sa. Am trăit timp de 45 de ani această viață de militar , cu greutățile ei, dar li cu satisfacțiile ei. Am trăit această carieră cu gândul de a lăsa mereu un loc de bună ziua și faptul că încă mai primesc telefoane de la foștii mei colegi și mai ales de la foștii subordonați, este pentru mine cea mai mare bucurie , sau că mă întâlnesc cu mulți dintre ei , pe unii i-am mai uitat ( poate și din cauza vârstei, dar mai ales că am lucrat cu sute de tineri , colegi, subordonați , pe care e greu să-i reții în memorie…) iar ei se opresc , mă salută cu condescendență , prietenie și rememorăm anii petrecuți împreună. V-am relatat aceste fapte pentru vă spune că ele sunt mult mai importante decât o pensie rezonabilă, cu care să-mi asigur ceea ce nu am reușit să rezolv ca activ. Și sunt multe , numai faptul de a-mi vizita familia , locurile din țară pe care nu am reușit să le vizitez în acele așa zise concedii , mai ales însoțit de soție…Acest conflict apărut între societatea civilă și militari a fost creat tocmai de acești ignoranți de politicieni . Îmi aduc aminte că exista în popor credința de respect în primul rând față de biserică și apoi față de armată. Se pare că azi , prin grija deosebită a celor ce ne conduc această apreciere a fost complet desființată. Mă întreb …oare de ce și în ce scop? De ce nu vă puneți și voi această întrebare? Încă odată vă asigur că împărtășesc în totalitate cele spuse aici de autorul blogului și de către dl. Lucia P. Vă doresc să vă intre în suflete și în case toate cele bune.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Toate acestea se intampla, in principal, datorita faptului ca suntem membri ue si nato, mai ales nato…de la destructurarea armatei si pana la umilirea politistilor prin fel si fel de legi, decrete, oug, ordine de ministru, a fost urmarit scopul de distrugere a sistemului national de aparare, material si uman, in special uman…militarii si politistii depun juramant fata de tara si au obligatia de a o apara si interveni in caz de necesitate, chiar si dupa trecerea in rezerva…sunt multe de spus, dar nu vreau sa ma incarc negativ de dimineata…acest guwern, condus de straini(din umbra) si alogeni, din palatele Cotroceni si Victoria (care este bodega acum), vrea cu orice pret distrugerea sentimentului de nationalism si patriotism, care ii incurca pe stapanii lor in subjugarea totala a Romaniei!

    Apreciat de 2 persoane

    1. Apartenenta la UE și NATO ar fi trebuit să genereze respect pentru armata și politie, așa cum procedează statele membre. Cat despre sentimentele naționalism și patriotism, poporul român le-a uitat și le-a trecut în plan secundar sau terțiar.

      Apreciat de 1 persoană

  11. Buna ziua
    Recitind articolul si raspunsurile pe marginea lui nu pot sa nu constat ca masinaria de dezinformare din media si nu numai isi face cu prisosinta treaba. Suntem ,,lucrati” mental sa ne hartuim intre noi in timp ce politrucii duc tara in groapa. Dar duc tara in groapa si cu ajutorul frustratilor care nu au facut nimic toata viata in schimb se pricep la orice si, cand se duc la vot, in loc sa-si foloseasca materia cenusie, voteaza cu ura, cu obida cu incrancenare. Ei nu isi dau seama de fapt ca voteaza contra lor insisi. Poate ar fi cazul sa trecem la un nivel superior si sa analizam profesionist de ce am ajuns in aceasta situatie?
    Poate ar fi cazul sa ne intrebam de ce se colecteaza la buget atat de putini bani?(in marea majoritate din impozitele platite de populatie). De ce toate platile in Romania se raporteaza la cursul euro cand moneda in care suntem platiti este leul? De ce leul este devalorizat? De ce marile corporatii nu platesc impozitul pe profit in Romania? De ce bancile au cea mai mare rata a dobanzilor la credite din Europa? De ce platim cel mai scump kilometru de autostrada construit din lume? De ce marea masa a populatiei nu vede cum se fura pe contracte cu sutele de milioane de euro, in schimb se uita ca unele categorii sociale au pensii mai mari? De ce nimeni nu se scandalizeaza cand se dau ,,pensii” celor care nu au contribuit cu niciun leu la fondul de pensii? Unde este contributivitatea la acestia? De exemplu eu nu sunt de acord ca acestia sa primeasca pensie sau ajutor social. Oare nu se incurajeaza nemunca?. De ce dam resursele tarii strainilor? De ce toti cei din varful ministerelor, care au fel de fel de doctorate, manageriaza aceasta tara sub orice critica? Unde este performanta daca au o asa de inalta pregatire? De ce ne imprumutam pe banda rulanta in loc sa producem plus valoare?.De ce ne imprumutam ca sa platim pensiile in loc sa facem productie si sa exportam? Adica sa facem PROFIT(sau nu avem voie?). Problema nu este de ce ne imprumutam ci de ce NU PRODUCEM PERFORMANTA SI PLUS VALOARE?
    De fapt aceasta taiere a pensiilor sau ,,impozitare” nu face decat sa creasca masa monetara de furat. Cei care privesc catre pensiile militarilor ar trebui sa faca demersuri sa le creasca si lor pensiile nu sa le scada militarilor pentru ca nu o vor duce mai bine. Dar este mai placut sentimentul sa stii ca si altul o duce la fel de prost ca tine, ca tine care ai negociat salariul cu patronul si jumatate din viata ai luat bani la negru, bani care nu i-ai pus de o parte, i-ai cheltuit in chiolhanuri si manele. Da, manele, nu este strada sa nu se auda manele insotite de adevarate chiolhanuri, dar romanul este sarac. Mai ales cel care coboara din Mercedes sau BMW. De fapt pe ce sunt suparate aceste persoane? Oare pe faptul ca nu au fost in stare sa negocieze un salariu decent? Ca nu au fost in stare sa spuna NU veniturilor la negru?(de fapt s-au bucurat, au crezut ca fura statul dar s-au furat pe ei). Toti care tipa acum nu s-au gandit la pensionare. S-au bucurat pe moment si au trait clipa. Cum poti sa ceri pensie decenta cand toata viata ai facut frauda fiscala impreuna cu patronul? Si mai si spui ca din contributiile tale la buget platesti militarii si pensiile lor. Care contributii? Alea nefiscalizate?
    Imi cer scuze daca am fost prea dur dar vorbesc in cunostinta de cauza. Nu toata viata am fost militar, nici inainte nici dupa cariera militara.Inca odata, ar trebui sa vina timpul sa avem o gandire mai profunda, mai analitica si sa venim cu solutii nu cu acuzatii. Acum traim o drama cu acest virus si poate ar trebui sa ne trezim la realitate. Sper din suflet ca la sfarsitul aceastei pandemii romanii sa fie mai puternici, mai uniti si mai incisivi atunci cand vine vorba de drepturile lor. Poate a venit vremea ca romanul sa ceara PERFOMRANTA SI STABILITATE.

    Apreciat de 1 persoană

  12. Domnule Trotea foarte buna analiza Dvs, apreciez de asemenea majoritatea comentariilor anterioare. In conformitate cu ultimile informatii vehiculate in media, parerea mea este ca doar un numar mic de persoane vor fi afectate de aceasta masura. Curtea Constitutionala ii va ocroti pe magistrati asa ca probabil doar comandantii si sefii care au avut functii superoare vor fi vizati. Mare parte dintre beneficiarii acestor pensii nu vor avea reduceri. Asta explica si inertia cadrelor active, ca doar n-o sa protesteze sefii care nu sunt afiliati in sindicate! La fel probabil si mare parte dintre noi nu au nimic de spus pentru ca nu sunt implicati. In ceea ce priveste efectul asupra bugetului de stat prin economia realizata de ciuntirea a cateva sute de pensii nici nu merita sa vorbim.Asa ca e bine, sa moara capra vecinului! Intro tara din ce in ce mai lipsita de elite e normal ca cei care au performat sa fie trasi in jos, spre satisfactia mediocritatii.

    Apreciat de 1 persoană

  13. Buna ziua,
    Taierea pensiilor militare(asa zis speciale) a revenit pe tapet odata cu inceperea campaniei electorale pentru a devia atentia de la dezastrul din sanatate/genocid soldat cu mii de morti si cu adevarate tragedii familiale. Morti pentru care nimeni nu raspunde. Totul este facut perfect. Totul este sub control. Dar sub al cui control? Si cum nulitatile care conduc tara spre dezastru si dezbinare nu mai au ,,victime” pe care sa arunce vina pentru lipsa totala de viziune si performanta, incercand sa mascheze dezastrul uman si economic, reincalzesc o ciorba demult sleita si fara gust, in speranta ca vor mai aduna ceva adepti lipsiti de cultura, unii poate semianalfabeti, altii plutind pe aburii alcoolului sau pe norii vaporosi ai ierburilor halucinogene. Spun asta deoarece refuz sa cred ca, oameni intregi la cap si stapani pe judecata lor, se pot lasa ademeniti de niste politruci si,,ziaristi” platiti regeste de media aservita unor interese de grup pot sa priveasca militarii cu ura, in loc sa-i priveasca cu acelasi sentiment pe politrucii care distrug economic si uman aceasta tara. Adica acei militari, care de-a lungul istoriei, au facut sacrificii enorme ca aceasta tara inca sa existe, indiferent de conducerea politica. Acei militari care pe timp de pace au fost buni in operatiuni dramatice de salvare a oamenilor la cutremure, inundatii, conditii climiatice extreme etc. Acei militari care au lucrat, la ORDIN in mina, pe santiere, in agricultura, alaturi de tine, romanule, care ar fi trebuit sa-mi fii camarad nu calau. Si nu ca ar fi vrut, dar sa te ajute pe tine camaradule sa-ti iei salariu si sa-l duci la familie. Dar acele vremuri s-au dus, s-au uitat deoarece, camaradule, acum lucrezi la o multinationala, pe un salariu sub demnitatea si pregatirea ta, unde te stoarce ca pe o lamaie, sa faca profit, care este scos in afara, profit care nu se reflecta in buzunarul tau. Adica ai devenit un corporatist(pufos) sau politruc care, fara sa faci o zi de armata, te pricepi sa evaluezi armata in ansamblul ei si incerci sa te imbeti cu ideea ca oricand ai fi putut face ce fac ei, nu-i asa camaradule, ca in cartile frumos colorate sau in cartile de actiune, pe care sper ca le citeai, cand la sfarsit credeai ca ai salvat lumea din postura personajului pozitiv. Pentru toti aceia care nu au ajuns MILITARI de cariera, eu nu pot sa le transmit decat ca NU ATI MERITAT SA FITI, NU ATI MERITAT SA INTRATI INTR-O ORGANZATIE DE ELITA in care conteaza mai mult decat orice onoarea, demnitatea, spiritul de sacrificu si camaraderia. Dar tu corporatistule si politrucule de unde sa stii toate acestea? Esti un simplu robot care are impresia ca o duce bine intre cei patru pereti care reprezinta lumea ta, pentru ca singurii tai prieteni sunt calculatorul, faxul si imprimanta. Deci cui sa explici ce este armata si ce rol are in societate? Cand nu esti prin baruri si cafenele, te gasim la Universitate sau in P-ta Victoriei, cica la proteste, fara sa ai o viziune si fara sa stii pentru ce protestezi, poate chiar platit de cine stie ce ONG-uri, si alea tot iubitoare de romani.
    In alta ordine de idei, peste tot se clameaza faptul ca se dau pensii pe contributivitate. Pai, pentru cei 40% prevazuti pentru cresterea pensiilor, cine a contribuit? Actualii pensionari? Nu prea cred. Asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu cresterea pensiilor civile. Foarte bine, sa creasca cu 100% deoarece sunt pensii foarte mici in Romania si orice persoana care a ajuns la pensie trebuie sa traiasca decent, dar sa nu mai fluturam teza contributivitatii, ca nu mai tine. Deci, pensionarii si cei cu venituri foarte mici, trebuie sa se indrepte impotriva guvernantilor, nu impotriva militarilor, deoarece si guvernantii au depus un juramant cand au fost investiti in functii, nu-i asa ,,pentru propasirea materiala si spirituala a poporului”, numai ca ei nu il respecta. Daca un militar nu respecta juramantul depus este imediat judecat si indepartat din armata, judecat pentru tradare iar in situatii exceptionale chiar mai dur. Si nu de catre civili ci de catre comandanti si instantele militare. Dar nici asta nu stiau ,,camarazii” nostri care ne duc in ,,carca”.
    De fapt inamicul public la ora actuala este incompetenta guvernantilor, obedienta fata de fortele oculte, si ura acestora fata de aceasta tara. Incompetenti care au ajuns in functii la care nu au visat neam de neamul lor si la niste averi pe masura. Da camarazilor, NE URASC DIN SUFLET, pentru ca nu toti suntem prosti si inculti, alta explicatie logica nu gasesc. Eu totusi raman optimist si cred ca va veni vremea cand aceasta tara va fi condusa de OAMENI care iubesc acest popor, cu oameni deosebiti, cu traditii unice si cu o istorie fabuloasa. Sa privim acesti ani care au trecut ca pe un ACCIDENT NEFERICIT si sa incercam sa schimbam istoria altfel ……………….Acest popor nu merita sa treaca prin ceea ce trece acum. Singura vina a acestui popor este ca este prea tolerant cu …………………..

    Apreciat de 1 persoană

    1. Chiar ma doare sufletul că atâția oameni de calitate sunt terfeliți de unii în necunoștință de cauză… Aceia nu știu ce înseamnă sacrificiul.

      Nu vorbesc acum despre sacrificiul suprem pe care un militar/polițist/pompier/jandarm ( nu neapărat în această ordine) îl poate face respectându-și jurământul dat României și cetățenilor săi…

      Sunt atât de tristă că trăiesc o astfel de istorie!

      Apreciat de 1 persoană

  14. Domnule Sorin, lasand la o parte faptul ca esti subiectiv, ai uitat sa faci ,,mici” precizari. 1. Un cadru militar are nevoie de minim 20 de ani in cadrul armatei pentru a se putea pensiona. Astfel apar ,,pensionari” in varsta de 43-45 de ani. Ce mari sacrificii a facut, la cate razboaie a participat ? Ca a fost nevoit sa faca de serviciu de sarbatori ? Numai in armata se intampla asta ? Sa fim seriosi ! 2. De ce un inginer, cercetator, etc. este obligat sa munceasca 35 de ani si sa primeasca o pensie mizerabila, jumatate cat a unui ,,tablagiu” ? 3. In afara faptului ca nu au platit impozite ca toata ,,prostimea” mai beneficiaza si de servicii medicale superioare, medicamente gratuite, si multe alte avantaje, locuinte, concedii platite, etc. 4. Posibilitatea de a face act de prezenta in Afganistan cu venituri atat in tara cat si in diurna, destul de consistenta. Recunosc, mai sunt si accidente, dar este un risc asumat, nu te obliga nimeni sa pleci. Si ar mai fi destule de spus dar deja simt ca-mi creste tensiunea.

    Apreciază

    1. 1. Daca citiți legea nu mai credeți prostia cu pensionarea la 43 de ani. Legea precizează limita minima 47 de ani condiționată de munca operativa minim 26 ani în gr. I. Exista excepții cu privire la o unitate desființată de unde s-au pensionat câțiva anticipat parțial.
      2. Inginerul cercetator se putea face tabagiu. Fara inginer cercetator societatea poate trăi, dar fără pompier, politist, armata nu prea poate. Drepturile restrânse sunt la tablagiu, nu la inginer. Inginerul poate face greva, poate fi in partid, doarme acasa când și cum vrea, poate fi patron șamd.
      3. Iar nu știți legea. Ca și dvs, militarii polițiștii platesc impozite, iar acele avantaje sunt rezultatul restricțiilor din profesie. E adevărat, vorbiți prostii cu anumite avantaje, dar nu toată lumea invata carte.
      4. E o prostie cu plata pt misiuni. Acea plata o face altcineva nu statul roman. Va las sa citiți, ca poate asa ieșiți din aria prostiei si ignorantei. Riscul e presupus de meserie, ca și inginerul se poate curenta la 220.
      Cat despre creșterea tensiunii, atesta ca nu sunteți bun nici măcar de tablagiu. De asta se alege praful de tara, pentru ca au pareri toți prostii necititi pe care ii educa televizorul și ii dezinformează politicienii cat sa voteze. Atat pot ei, bea mănâncă și votează. Cititi, învățați și apoi expuneți, altfel internetul va expune prostia și incultura si afla toată lumea, nu doar cei de acasă. Bafta!

      Apreciază

    2. As prefera sa nu răspundeți decât după luni sau ani de citit, documentat. In Romania actuala, dacă va spune unul adevărul nu va convine, dacă va spune un politician o minciuna populista, mergeți la vot. Sper sa nu faceti noduri la neuroni si va doresc sa va stingă incendiile pompieri peste 60 de ani, sa va ajute când sunteți victima politisti peste 60 de ani, sa va apere in strada jandarmi peste 60 de ani, sa va apere tara militari peste 60 de ani. Sper ca puteti înțelege ironia, desi e la mintea cocosului. Spor la învățat!

      Apreciază

Lasă un comentariu